Egyedi öltöny készítés – Méretre szabott öltöny, zakó, ing

Mielőtt az öltönyök tömeggyártása általánossá vált volna, az egyedi és a testre szabott varrás volt a szabvány e remekművek létrehozásában. Mesterillesztők akkoriban elég sokan voltak, de ahogy telt az idő, ezeket a mesterembereket egyre nehezebb volt megtalálni. Napjainkban a nagynevű márkák, a couture tervezők, az öltönybrókerek és a raktáráruházak uralják az öltönydivatot. Még mindig sokan vannak, akik még mindig varrott öltönyt hordanak a bespoke méretes szabóság-ból.

Egyedi öltöny készítés - méretre szabott zakó, ing, mellény

De tény, hogy a megvásárolt öltönyök többsége készruha (konfekció), és nagyon is elérhető a kiskereskedelmi üzletekben. Az emberek általában elkerülték az egyedi szabású, kézzel varrott öltönyök viselését, mivel tévhit, hogy az öltöny árban túlzó. Eljutottunk arra a pontra, hogy az egyedi szabású öltönyök inkább a luxus túlzás szimbólumai, mint az érték és a kézműves munka miatt.

Nos, mi a különbség a méretre szabott, öltöny és az egyedi készítésű öltöny között? Valójában nincs szükség nagyítóra ahhoz, hogy besoroljuk a különbségüket. Az itt megadott kifejezések ismerete és megértése különösen előnyös, különösen abban, hogy a legjobb ár-érték arányt kapja a pénzéért.

Testre szabott szabott öltönyök – a “testre-szabott” cím elnyerése azt jelenti, hogy az öltöny a csúcson van, hogy egy egyedi készítésű öltöny. Ez a legigazibb formája az egyedi szabás, ahol az ilyen folyamatot a szabómesterek generációk óta gyakorolják. Jelenleg az ilyen öltönyök csak szabómestereken és szabókon keresztül kaphatók, és az áruk 90.000 forinttól egészen akár másfél millió forintig terjedhet.

Tényleg méretre szabott öltönyt kap a méretes szabóság üzletből?

Íme, néhány módszer, amiből megtudhatja, hogy a megfelelőt kapja-e a szabóság kínálatából;

  • A szabómester vagy tervező személyesen veszi fel az ügyfél méreteit.
  • Aprólékosan ügyel a mintákra, és személyesen kézzel rajzolja és vágja a mintákat, hogy mindegyik olyan egyedi legyen, mint az ügyfele.
  • Mindig paszományozott ruhadarabot használnak, így a hibák könnyen kijavíthatók anélkül, hogy az ügyfél által preferált anyagot esetlegesen károsítanák.
  • A szabómester az asszisztensével együtt elvégzi a szabást és a varrást. Az asszisztens elvégzi az összes alapvető műveletet, majd ezt követően a szabómester elvégzi az öltöny utolsó simításokat. A méretre szabott öltöny elkészítése általában 6 hétig vagy tovább tart, az ügyfél kérésétől és preferenciáitól függően.

Egyedi szabott öltönyök – másrészt, a kifejezés az egyik legtágabb meghatározással rendelkezik, és nagyjából a szabott öltönyök bármelyik osztályaként halad át. Ha a potenciális ügyfelek egy testre szabott minőségű öltönyt várnak, akkor ez eléggé visszalépés lenne. Ez lehet a legbonyolultabb rész, ha egy átlagos fogyasztó szemével nézzük.

Íme egy lista néhány dologról, ha valaki egyedi öltöny szettet szeretne

  • A tervező, szabó vagy szabásminta készítő általában elvégzi a méréseket. A fent említetteken kívül kerülje el azokat, akik arra kérnék leendő ügyfeleiket, hogy saját maguk mérjenek. Vannak olyan kifutó szabócégek, amelyek még mindig ezt teszik.
  • Minden ügyfél számára más-más szabásmintát vágnak.
  • Az ilyen öltönyökre vonatkozó lehetőségek végtelenek.
  • Egy minőségi egyedi szabású öltöny elkészítése 3-8 hétig is eltarthat.

A néhány pontnyi különbség ellenére azonban mindkét kifejezést, a “méretre szabott” és az “egyedi” kifejezést szabványnak tekintik, és olyan országokban, mint az Egyesült Királyság és Franciaország, törvényi védelem alatt állnak. A szabócégeknek ezért szigorúan be kell tartaniuk ezeket a szabványokat, amikor ezeket a kifejezéseket használják szolgáltatásaikkal kapcsolatban. Remélem, hogy a fenti információk megértése segít abban, hogy csak a legjobb ár-érték arányt kapja a pénzéért.